飲飲食食行行山 • 檢視主題 - 2023.1.24年初三揾打卡點掉生命
Logo ㊣226行山隊討論區㊣®
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 3:11 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 17 篇文章 ]  前往頁數 1, 2  下一頁
發表人 內容
 文章標題 : 2023.1.24年初三揾打卡點掉生命
文章發表於 : 週四 1月 26, 2023 12:04 am 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

新年頭唔想見有行山意外,但都發生,留意到民間地圖多左好多自我發現又想比人知,就在地圖加入,但有無標明險地定不險或要殺林攀爬.就跟民間地圖闖,有些闖出掉生命,有見多左另外地區山名去左另一區,2022年跟民間地圖行山意外多左掉走多個生命,

附加檔案:
IMG_20230125_4958.jpg [ 72.91 KIB | 被瀏覽 6701 次 ]
IMG_20230125_48450.jpg [ 31.25 KIB | 被瀏覽 6701 次 ]
IMG_20230125_48732.jpg [ 35.27 KIB | 被瀏覽 6701 次 ]

唔行唔知身體好、一行先知自已老、再行覺得身心好、不論長短行都好。
回頂端
 個人資料 發送 E-mail  

文章標題 : Re: 2023.1.24年初三揾打卡點掉生命
文章發表於 : 週六 2月 11, 2023 1:25 am 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

2023.2.10行自發地名又走左,
這些灰線多數是不大明顯或要打樹攀爬,地圖無標明險情,大多由打打殺殺打出來,跟圖行時要對返地貌,不確定就不入,由其新手,事事要小心,行得開心

附加檔案:
IMG_20230211_35394.jpg [ 37.97 KIB | 被瀏覽 6660 次 ]
IMG_20230211_34749.jpg [ 26.52 KIB | 被瀏覽 6660 次 ]
IMG_20230211_34990.jpg [ 15.61 KIB | 被瀏覽 6660 次 ]
IMG_20230211_35329.jpg [ 49.71 KIB | 被瀏覽 6660 次 ]

唔行唔知身體好、一行先知自已老、再行覺得身心好、不論長短行都好。
回頂端

文章標題 : Re: 2023.1.24年初三揾打卡點掉生命
文章發表於 : 週六 2月 18, 2023 9:51 pm 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

,揾墳 窿走了,見到又話樹洞

附加檔案:
IMG_20230218_29985.jpg [ 30.34 KIB | 被瀏覽 6653 次 ]

回頂端

文章發表於 : 週二 3月 14, 2023 4:53 pm 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

今天新聞
圖片文字來自東網-yahoo
01新聞70歲
邊間正確

附加檔案:
螢幕擷取畫面 (735).jpg
螢幕擷取畫面 (735).jpg [ 54.97 KIB | 被瀏覽 6590 次 ]
IMG_20230314_47381.jpg [ 46.78 KIB | 被瀏覽 6589 次 ]
IMG_20230314_6456.jpg [ 52.58 KIB | 被瀏覽 6587 次 ]

回頂端

文章發表於 : 週四 5月 25, 2023 11:34 am 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

睇到這樣, 四日後走了,寧願行慢啲都唔使咁急

附加檔案:
IMG_20230525_12496.jpg [ 56.41 KIB | 被瀏覽 6391 次 ]

回頂端

文章發表於 : 週六 5月 27, 2023 2:40 pm 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

大棠山友

附加檔案:
IMG_20230527_28857.jpg [ 65.17 KIB | 被瀏覽 6386 次 ]

回頂端

文章發表於 : 週六 5月 27, 2023 7:11 pm 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

有時睇到的行山友,要挑戰吓自己.上網睇片見打卡位好,就去行,而家行山稱句 逼上樑山,行開馬鞍山山脊正常無雨無山火行完成條脊會無乜事,,見網片拍落曬麻繩,一心急就出事,這馬鞍山周邊都行到花哂,大多都見唔陽光.今次又要勞煩工作人員,我行馬鞍山咁多次都係公園上吊手去馬頭或落馬尾

附加檔案:
IMG_20230527_50168.jpg [ 59.95 KIB | 被瀏覽 6385 次 ]

回頂端

文章發表於 : 週六 5月 27, 2023 10:48 pm 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

揾到,

附加檔案:
IMG_20230527_41885.jpg [ 29.26 KIB | 被瀏覽 6384 次 ]
檔案註釋: 紅線正常山脊
IMG_20230527_42228.jpg [ 67.93 KIB | 被瀏覽 6384 次 ]

回頂端

文章發表於 : 週二 5月 30, 2023 9:08 pm 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

真係唔知點講好,自己行到唔代表同行行友都得.

附加檔案:
IMG_20230530_7142.jpg [ 37.89 KIB | 被瀏覽 6363 次 ]

回頂端

文章發表於 : 週五 7月 07, 2023 7:27 am 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

刪掉

最後由 vr2226 於 週五 7月 07, 2023 11:52 pm 編輯, 總共編輯了 1 次

回頂端

文章發表於 : 週五 7月 07, 2023 12:42 pm 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

刪掉

最後由 vr2226 於 週五 7月 07, 2023 11:53 pm 編輯, 總共編輯了 1 次

回頂端

文章發表於 : 週五 7月 07, 2023 11:49 pm 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

今日再去行山群組睇一睇,風回路轉,同睇3-4個新聞個個寫都唔同,星島得意放清水灣圖得淡笑.所以這文章可刪除.

回頂端

文章發表於 : 週日 7月 30, 2023 12:11 am 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

咁多年來,每隊每周帶隊友通山跑攀爬,歲月 歲月催人有些身體健康而遠離,有些帶領出事而遠去,每見有意外失蹤心中不安,願一路好走,懷念

附加檔案:
IMG_20220910_37483.jpg [ 111.9 KIB | 被瀏覽 6181 次 ]

回頂端

文章發表於 : 週五 8月 04, 2023 10:14 am 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

2023.7.30又失踪

附加檔案:
螢幕擷取畫面 (891).jpg
螢幕擷取畫面 (891).jpg [ 62.09 KIB | 被瀏覽 6154 次 ]

回頂端

文章發表於 : 週三 9月 13, 2023 6:00 am 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

石澳還未搵到佢,黃牛山區失蹤者以由消防搵返,一路好走,
位置得知大約在田基範圍
早幾年前幫助比資料類似去搵水源出事

附加檔案:
IMG_20230913_37821.jpg [ 133.18 KIB | 被瀏覽 5985 次 ]
IMG_20230913_24422.jpg [ 41.61 KIB | 被瀏覽 5985 次 ]
IMG_20230913_2485.jpg [ 22.12 KIB | 被瀏覽 5985 次 ]
Screenshot_20230913-055756_Facebook.jpg [ 104.16 KIB | 被瀏覽 5985 次 ]

回頂端

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 17 篇文章 ]  前往頁數 1, 2  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有在線會員 和 2 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯文章
不能 在這個版面刪除文章
不能 在這個版面附加檔案

搜尋:
前往 :  
Web Site Counters