飲飲食食行行山 • 檢視主題 - 求救,個雪櫃壞咗
Logo ㊣226行山隊討論區㊣®
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 8:35 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章標題 : 求救,個雪櫃壞咗
文章發表於 : 週一 6月 01, 2009 11:57 am 
離線
普通會員
頭像

尋晚出外食完飯返歸,諗住早啲瞓今日返工,點知發覺個雪櫃下層有十幾度。我個雪櫃係三層嘅,下面嗰層十幾度,中間嗰層就有十度,上層冰格又無事喎?即係製冷無事啦? (sleep3)

試過熄咗部雪櫃再著又係咁,搞過溫度掣又唔得,搬過啲嘢出雪櫃又無改善。 (dd)

咁乜事?有無兄弟幫到手?

回頂端
 個人資料 發送 E-mail  

文章標題 : Re: 求救,個雪櫃壞咗
文章發表於 : 週一 6月 01, 2009 3:37 pm 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

我有過經驗發覺這個溫度制內積雪,要將雪除去,但要小心電源。

附加檔案:
DSC08098.JPG [ 28.5 KIB | 被瀏覽 2597 次 ]

唔行唔知身體好、一行先知自已老、再行覺得身心好、不論長短行都好。
回頂端

文章發表於 : 週一 6月 01, 2009 4:09 pm 
離線
普通會員
頭像

vr2226 寫:
我有過經驗發覺這個溫度制內積雪,要將雪除去,但要小心電源。

226,

感謝你的回覆!我想知你說結了冰,是冰結在風口,所以阻礙了冷凍空氣的運行,還是冰結在溫度掣內,影響了觸點或是溫度探測?因我的雪櫃是看到溫度探測的管的(thermal prob),如是冰結在溫度掣內?我可否關了雪櫃後,用風筒向溫度掣加溫把冰溶掉?

因我雪櫃有三個溫度掣,一個上層冷凍庫(約-20度),中層鮮肉室(約-4度)及下層保鮮室(約4度) ,你經驗是那個出現問題?因現中層及下層的溫度也不正常。

感謝你的幫忙 (hi)

回頂端

文章發表於 : 週一 6月 01, 2009 5:21 pm 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

是溫度計裏面結冰。

唔行唔知身體好、一行先知自已老、再行覺得身心好、不論長短行都好。

回頂端

文章發表於 : 週一 6月 01, 2009 5:41 pm 
離線
網站阿四
網站阿四
頭像

雪櫃內只有冰箱會製冷, 下面一層或兩層都是靠小抽氣扇將冷氣由冰箱帶下去, 如下層濕氣重的話, 冷氣遇上濕氣就會在通風管道內結冰, 從而令到冷氣落不了下層, E種情況下就最好拔插頭抺雪櫃等溶雪. 塞住通風管道內嘅冰都好大舊, 用風筒吹都有排吹, 都係拔插頭開大雪櫃門等溶雪冇咁煩. (sleep3)

圖檔

圖檔

回頂端

文章發表於 : 週一 6月 01, 2009 7:32 pm 
離線
普通會員
頭像

vr2vre 寫:
雪櫃內只有冰箱會製冷, 下面一層或兩層都是靠小抽氣扇將冷氣由冰箱帶下去, 如下層濕氣重的話, 冷氣遇上濕氣就會在通風管道內結冰, 從而令到冷氣落不了下層, E種情況下就最好拔插頭抺雪櫃等溶雪. 塞住通風管道內嘅冰都好大舊, 用風筒吹都有排吹, 都係拔插頭開大雪櫃門等溶雪冇咁煩. (sleep3)

依個都係我嘅估計,我返到屋企就拆開個溫度計,又唔見有結冰嘅情況,後來拆得興起,就拆埋冷藏庫個後板,發覺裡面凍 coil 結咗霜,相信係霜將個風道阻塞住,依家咪用把風扇吹住佢,希望佢快點溶雪,因為好多凍肉等緊呀 (sleep3)

但好奇怪係,下面個水兜無水喎!,係未真係結霜結到水都落唔到水兜?

不過都好多謝兩位大大嘅幫手,盡咗人事,得唔得,睇天啦。

回頂端

文章發表於 : 週二 6月 02, 2009 3:20 pm 
離線
普通會員
頭像

經過一輪同個雪櫃搏鬥,出動風扇,風筒,加上溫水,終於係尋晚11 點前搞番掂。今朝個雪櫃嘅溫度正常番 (dd) (yes)

唔該晒兩位大大 (hi)

回頂端

文章發表於 : 週二 6月 02, 2009 8:15 pm 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

cyw、即是不成功便成人。ok

回頂端

文章發表於 : 週二 6月 02, 2009 11:09 pm 
離線
普通會員
頭像

vr2226 寫:
cyw、即是不成功便成人。ok

我成功成人好耐囉  (oneeye)

回頂端

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有在線會員 和 3 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯文章
不能 在這個版面刪除文章
不能 在這個版面附加檔案