飲飲食食行行山 • 檢視主題 - 教學: 縮細相片的size
Logo ㊣226行山隊討論區㊣®
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 5:39 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章標題 : 教學: 縮細相片的size
文章發表於 : 週三 10月 29, 2008 3:10 pm 
離線
網站阿四
網站阿四
頭像

各位同學大家好,
234老師今日教你地減細相片size,
因為好多同學話上傳唔到相片上行山網,
梗係啦,
個個掟幾M野上黎行山網, 想"責"死佢咩,
"責"死左就行唔郁啦,
所以行山網限制左相片要細過800 x 600先至可以上傳.

咁點先可以減細相片嘅size呢?
其實有好多方法, 好似Picasa, Photoshop等等都好易做到,
甚至是但响yahoo度搜尋photo resize,
都有幾十款軟件任你裝,
但係又要簡單又唔駛錢呢, 就非microsoft power toys for xp莫屬啦.
故名思義, 專比xp用o架,
新嘅vista同舊嘅win98, me, window2000都唔o岩駛.

响邊度download呀? 下面有條link
http://www.microsoft.com/taiwan/windows ... rtoys.mspx
入左去網頁, download 個image resizer落黎
附加檔案:

跟住裝左佢,
附加檔案:

裝好左之後, 搵幅大size嘅相片,用老鼠掂住佢再按右制,
再揀resize picture
附加檔案:

有個window仔走出黎, 揀 small (640 x 480), 再按"ok"
附加檔案:

咁有個好細size嘅相片走左出黎,
附加檔案:

將咁嘅size嘅相upload上行山網就冇問題嘞.

咁淺嘅課堂唔準問!
good bye class!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案.

圖檔

圖檔

回頂端
 個人資料 發送 E-mail  

文章標題 : Re: 教學: 縮細相片的size
文章發表於 : 週三 10月 29, 2008 6:02 pm 
離線
高級會員
頭像

問都吾比問,咁鬼惡架!咁真喺吾識點算 (?) 你真喺好似 "小露寳" 入面的 "鋼鐵老師" ,鋼鐵老師喺邊個 (?) 吾好扮吾識吓!堂就上完喇,不過你好似吾記得比分喎!哈哈.....

~~成 & 成嫂~~圖檔

回頂端

文章標題 : Re: 教學: 縮細相片的size
文章發表於 : 週三 10月 29, 2008 10:13 pm 
離線
高級會員
頭像

多謝 234 老師! 我幾時都鍾意上你堂! yeah! (cat2) (cat2)

春有百花秋有月,夏有涼風冬有雪,若無閒事掛心頭,便是人間好時節
moon圖檔 陳仔圖檔

回頂端

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有在線會員 和 4 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯文章
不能 在這個版面刪除文章