飲飲食食行行山 • 檢視主題 - 22.8.2010 路線提議
Logo ㊣226行山隊討論區㊣®
現在的時間是 週日 4月 28, 2024 3:28 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 1, 2  下一頁
發表人 內容
 文章標題 : 22.8.2010 路線提議
文章發表於 : 週一 8月 16, 2010 8:58 pm 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

阿頭:今個星期日..不如走轉井欄樹→→大藍湖→→東洋山→→獅子亭大休...當操練一課.. (hi)

圖檔

回頂端
 個人資料 發送 E-mail  

文章標題 : Re: 22.8.2010 路線提議
文章發表於 : 週二 8月 17, 2010 1:07 pm 
離線
中級會員
頭像

cannie 寫:
阿頭:今個星期日..不如走轉井欄樹→→大藍湖→→東洋山→→獅子亭大休...當操練一課.. (hi)

天時暑熱走呢條線,各位老友記得多飲水呀

丹尼斯,名邦,字仲肥
目前很肥… 遲下仲肥

回頂端

文章發表於 : 週二 8月 17, 2010 9:52 pm 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

無問題,輕裝上陣、小背囊。9.30分牛池灣小巴站等。

唔行唔知身體好、一行先知自已老、再行覺得身心好、不論長短行都好。

回頂端

文章發表於 : 週二 8月 17, 2010 11:16 pm 
離線
高級會員
頭像

亞頭 & cannie,

亞 Connie 第一次參加苗圃, 想早 D 睇清楚路線, 又想體驗下有幾辛苦, 所以我會同佢一早(7點半) 由油塘(mtr)起步, 上五桂山, 大牛湖, 再去井欄樹 (士多)補給 met 你地, 你估計我地2個半小時會唔會到達井欄樹呢?

(smile1)

春有百花秋有月,夏有涼風冬有雪,若無閒事掛心頭,便是人間好時節
moon圖檔 陳仔圖檔

回頂端

文章發表於 : 週二 8月 17, 2010 11:38 pm 
離線
中級會員
頭像

呢條線都幾甘下。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 8月 18, 2010 10:52 am 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

第三段起點: 藍田地鐵站至井欄樹村
終點: 井欄樹村
長度: 約 9.3 公里
需時: 約 4.0 小時
難度: 難行之山徑
如由澳景路接上五桂山、可減回炮台山段1個多小時。

唔行唔知身體好、一行先知自已老、再行覺得身心好、不論長短行都好。

回頂端

文章發表於 : 週三 8月 18, 2010 11:09 am 
離線
高級會員
頭像

vr2226 寫:
第三段起點: 藍田地鐵站至井欄樹村
終點: 井欄樹村
長度: 約 9.3 公里
需時: 約 4.0 小時
難度: 難行之山徑
如由澳景路接上五桂山、可減回炮台山段1個多小時。

226:
我地會係澳景路上五桂山, 希望3小時內可到達井欄樹, 如果你們10點起步我們仍未到, 可不用等我們, 獅子亭見, 到時開咪.

春有百花秋有月,夏有涼風冬有雪,若無閒事掛心頭,便是人間好時節
moon圖檔 陳仔圖檔

回頂端

文章發表於 : 週三 8月 18, 2010 11:12 am 
離線
高級會員
頭像

YKP 寫:
呢條線都幾甘下。

希望到時天氣會密雲, 天文台話會有驟雨, 天氣會無咁熱, 咁就無咁甘..

moon圖檔 陳仔圖檔

回頂端

文章發表於 : 週四 8月 19, 2010 5:35 am 
離線
中級會員
頭像

Hi, Moon & 陳兄 (Cats)

得悉你倆之行程,敬佩!。上次攪在牛池灣志與食蛇宴,當日我與琪哥在游塘地鉄站上墳場路入衛徑,至飛鵝山觀景台左轉去飛鵝山山頂再落斧山道球場往志興,由 0930 hrs 起步至約1700 hrs 到志興!,需在冬季,甘。我們約 3 小時到井欄樹公厠,沿途路標小而難找尤在馬遊塘一段,故你先踏踏線定必有幫肋?。今年年初再行亦是 3 小時,仍然路標欠缺真失敗!。本亦有意相陪走轉,但昨日學習滑浪風帆,人有擦傷左脚,太陽鏡亦海記! (ag) ,揸了數拾年大小快慢船隻原來爬上隻風帆企都未能企穩又撻落水!,航行時重唔識用風向轉舦?,轉唔到彎!,真學侮無崖呢? (dd) ,星期六晚有飯局,下星期一 & 二又去大尾篤翻飛再學 初級班,費用已付,行程安排全由朋友協助。希望傷口在海上未遇食肉菌吧,今日的海水充滿細箘否則...... (sleep3) ,故未能隨行!。講真,我對水上活動麻麻,始終有鯊魚陰影後遺症!,脚踏實地較有信心?。但以你倆之功力相信卓卓有餘呢!,真羨慕你倆志趣相投,如影隨形 (v) 。內子有恐懼太陽傷害性故户外活動極小參與!。 (hi) 哈哈,預祝為善最樂,福有由歸 (support) 。 Bye.

123.

回頂端

文章發表於 : 週四 8月 19, 2010 1:49 pm 
離線
高級會員
頭像

123 兄:
多謝你誇讚, 唉! 正因我自知體力及能力不足, (sleep3) 先至行多D, 行長D, 去操練自己.油塘至井欄樹這條線 (廣告時間) 由 226 行山隊亞頭英明領導及講解之下, 無論逆線上或正常上都行過幾次, 所以亦頗為熟悉路線.

我都好欣賞你樂觀及豁達之性格, (Cats) 現在榮休好好去享受人生, 真一樂也, 但你都要小心自己, 玩樂一切以安全至上呀, 否則樂極生悲就唔好啦, 真係要好好處理傷口呀, 而家 D 細菌真係唔講得笑, 交左學費都係咁話, (但唔係幾明點解你對水上活動麻麻都去玩風帆?) 最好要好番哂先上堂啦, 條命仔緊要過錢財, 你話係唔係?

你同內子雖然大家唔同興趣, 但佢支持你每星期自由行出去玩, 又唔”哦” 你就己經好難得架喇, (yes) 就好似226隊都有好多賢內助默默咁支持另一半咁. (Cats)

快D 全完傷好番再出動行山, 己經又幫你買左個靚靚保溫袋, 今次個有花花架,
(因為上次個款無貨, 哈哈!)

moon圖檔 陳仔圖檔

回頂端

文章發表於 : 週四 8月 19, 2010 2:42 pm 
離線
高級會員
頭像

海水非常污染,有傷口落水,老友要小心細菌,好惡,可以用手術用防水膠布先好去玩.

回頂端

文章發表於 : 週四 8月 19, 2010 9:38 pm 
離線
中級會員
頭像

呀頭及各隊友 (Cats)
今日在黄石又有位女仕學初級風帆在埋岸時被海刺刺傷左脚眼內側插了十幾條刺!,教練叫佢暫停及代叫白車去醫院拔刺 (ag) ,後她在 1230 hrs 自己搭車 94 号巴士離開。今日成海紅潮,傷口索了不小補品?,幸尚有隊白血球及淋巴精英傍身相信仍可應付吧?。我摩到了轉彎技巧及在風帆上之平衡,較小跌下海了,需然慢但亦轉到彎,晒了成日又冇帶太陽鏡,提早白內障!,下星期買條眼鏡繩扎住,再跌公司鏡再買又 $ 340 了!,同我報名那朋友 ( 60 歲了 ) 今日特由粉嶺入黄石看吓我亦示範他之高班大帆此賽用之風帆有何分別,租用 3 小時 42 元係平,但....我同佢講 學咪大尾篤那個翻飛初級風帆班見識過算了,封刀了。 (hi) 。Bye. 星期日 0950 hrs 在井欄樹起點暫時一位。
123.

回頂端

文章發表於 : 週五 8月 20, 2010 1:38 pm 
離線
高級會員
頭像

123: 保重、長玩長有。 (dance) (dance)
今星期不出隊, (no) (no) 行得開心些。 (qr)
moon:苗圃路線可能在9月初同競步友試行。你已行過苗圃路線,請問在油塘上井欄樹是否最難行 (?)

回頂端

文章發表於 : 週五 8月 20, 2010 5:04 pm 
離線
中級會員
頭像

Hi, Helen (Cats) :
我未行過苗圃,但上次行相此之下最甘都係井欄樹至飛鵝山觀景亭! (hi) ,上次我又上針山及草山好似苗圃行水塘?,不過,你大姐定 OK ,冠軍難求而矣?。 (hi)
123.

回頂端

文章發表於 : 週五 8月 20, 2010 6:27 pm 
離線
高級會員
頭像

HELEN:
贊同 123 講, 真係最麻煩係東洋山, 因為又高又長, 500多米, 因為之前由將軍澳上五桂山, 300多米都要用下腳力, 我之前第一次參賽, 無經驗, 前段休息太耐, 而後段上九龍水塘 300幾米都幾甘下, (因為人己經開始累) 再最後段追唔到時間, 今次真係要用盡耐力同腳力至得.
九月份你試行全段定部份呢?
(sleep3)

moon圖檔 陳仔圖檔

回頂端

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 1, 2  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有在線會員 和 29 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯文章
不能 在這個版面刪除文章
不能 在這個版面附加檔案

搜尋:
前往 :  
Web Site Counters