飲飲食食行行山 • 檢視主題 - 香江公共醫療靠得住!。
Logo ㊣226行山隊討論區㊣®
現在的時間是 週四 3月 28, 2024 9:56 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 2 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章標題 : 香江公共醫療靠得住!。
文章發表於 : 週六 1月 21, 2012 10:31 am 
離線
中級會員
頭像

Dear All :

近日來什麼雙非卵婦來港生產!,無它?,因香江公共醫療靠得住及有獎品 ( 永久居民資格 )
且可走數!,爭住先?,亞州之最呢?。最近有位世伯因決擇錯誤而提早上路!,事緣其已 80 香江大夫診斷其患上男仕專利之前列腺癌,排期至
2004定5 才做手術?,錯就係世伯在香江再冇打皮找個大夫再詳談以確事實及 follow action
?,誤信深圳靠得住!,真係母豬會上樹?,港人返深圳醫!,比了8
餅野人仔,佢話乜都話得!,約一年後結果:最終返港跟進但亦以擴散需提早被真主召見!,有點不值?,亦希老友引以為鑑?,大家亦在排隊但要有理性?,你非中南海?,蟻民而矣!,咁就香江靠得住?。
昨日我全日時間享用香江這優質醫療服務,故亦與你分享:
早上 0905hrs 致電東九有位 1000 hrs 看大夫,我乃綜援漢 no paid, 你 $ 46 元,右中指有月初整損甲邊,9 日去
( 家庭診所睇過,內服抗生素外用消炎膏,但唔掂!,17 Tue.晚痛醒,18 Wed. 又係,令我 19 日北上行山亦烏烏下!)
,想叫女大夫界一刀放膿,但佢話唔需要住,註: 診所一般唔會做!,只整份打孖,兩種抗生素一同吞服,兼有特強指痛丸備用.
我話食左一個療程冇料到?,但原來在家庭診所看醫生在醫管局之診所,醫院之電腦冇任何記錄的!,大家得過知字?,故查唔到食過乜葯,佢叫我下次最好抄低個葯名比佢參考。
1020hrs 攞咪葯又去油麻地睇牙,約會在 1115
hrs,年半例檢!,洗牙後發現有一大牙塴左小小,要補!,近日食得老蟹多咬塴都唔知?,日後咪咬硬野,(上次大哥發食舊燒鴨咬爛隻大牙洗左兩皮多
!,因 先脫後植牙 ) ,順手做咪修補,1135 hrs 走得!,二月及三月重有共 3
個牙醫約會,杜牙根呢!,細個食得朱古力多及冇牙齒保健知識,這便是代價?。
咁近 QE 去唔去呢?,返屋企先!,但飲完下午茶中指又內部赤赤痛,憑經驗,唔理,兩日 ( 年初一 ) 後腫及痛到想見真主!,故決定又去 QE
在1530時入急症室,下崗工友,又 no paid 你 $
一舊?,評核為次緊急,去附設之愛心診所等候,女大夫先用針插入手指抽膿,問我重想唔想再界一刀?,我話你楂莊,佢話由病人決定!,入得黎梗做盡?,最後安排了兩刀左襟右襟放膿再沖洗內部,佢
check 電腦知我早上看過大夫,佢又開多隻 super 加上午大夫提供之一種抗生素同服用,在1805 hrs 已欏咪藥走得!,唔洗 3
個鐘快夾妥?,香江真可愛?。
手指放膿:我在威記做過 2 – 3 次,聯合 1 次, QE 兩次,多倫多 1
次!,久病成醫?,憑經驗;最好手勢係在加之洋大夫操刀,但最貴 $ 5 仟元!,跟進亦靠自己!。威記要等成 7
個鐘!,聯合最多人!,上次通頂!, QE 最快!,上次臨下崗去整一刀,又種菌又覆診兩次,冇乜野窩?。日後逢指甲邊損即刻消毒及包好傷口,3
日唔好就見大夫?,我外功好過內功?,表面好快好?,但內部仍大戰!。快馬一刀後昨晚有個 Good night
今早亦生猛番,止痛藥都唔洗食,只食抗生素,現過對面東九洗洗手指過龍年,跟住 visit 沙田計咪電費便再見免年迎龍年!。 拜個早年:
恭喜發財,身壯力健。Ha Ha Bye. (hi) 綜援漢。2012-01-21 Sat.

回頂端
 個人資料 發送 E-mail  

文章標題 : Re: 香江公共醫療靠得住!。
文章發表於 : 週日 1月 22, 2012 12:56 pm 
離線
行山網代言人
行山網代言人
頭像

123要保持身體健康。長行長有。

唔行唔知身體好、一行先知自已老、再行覺得身心好、不論長短行都好。

回頂端
 個人資料 發送 E-mail  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 2 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有在線會員 和 7 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯文章
不能 在這個版面刪除文章
不能 在這個版面附加檔案