飲飲食食行行山 • 檢視主題 - 秘密靈異檔案
Logo ㊣226行山隊討論區㊣®
現在的時間是 週日 4月 28, 2024 8:04 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 2 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章標題 : 秘密靈異檔案
文章發表於 : 週五 8月 31, 2007 9:06 pm 
離線
高級會員
頭像

【轉貼】一個在警隊流傳已久秘密靈異檔案
>
> 在某年的一個晚上,凌晨三時pc xxx 同 pc xxx 正蛇王在一間麵檔食消夜之際,
> 通訊器傳來[ 在某屋村5座14 樓14xx室,有人報案話聽到叫救命聲]
>
> 請附近同事趕去了解,剛巧麵檔就在附近,pcxxx 就回答[我同pcxxx現在去現場了解],
>
> 因pcxxx還未食完,pcxxx 就說[我先去現場,你食完再過來吧],pcxxx 答[ok,電話聯絡],
>
> 過了不久,pcxxx電話響起,pcxxx在電話說[ 我乘電梯上去了,好平靜, 屋內得兩母女,我
> 現在入去了解],
>
> pcxxx[ok.. 我都快來到了,等我來到才回報電台吧], 掛線後,pcxxx好快就來到5座樓下
> ,
>
> 但比眼前一切嚇到目瞪口呆,原來5 座已納入重建,所有住戶剛剛全部搬出了,樓下更被
> 房屋署的圍板圍住,
>
> 而圍板入口更用一條大鐵鍊鎖上,pcxxx 見狀立即致電pcxxx,但電話響了良久都冇接聽
> ,打了數次都如是,
>
> pcxxx覺得好可疑,但又不想驚動警察電台, 因他並冇同pcxxx一齊上樓調查, 惟有致電
> 其上司莫警長,
>
> 不久莫警長趕到, 聽pcxxx說了經過後, 立即致電屋村辦事處要求管理員把鐵鍊鎖開啟,
> 同時警察電台遲遲還未收到pcxxx同 pcxxx結案報告,
>
> 只聽到pcxxx 在通訊器不斷重複說處理中,於是派一輛衝鋒車到場,車上5 名警員向莫警
> 長了解後, 就說[我們應該要上去14xx室睇睇]
>
> 管理員在開鎖時聽到警員說14樓14xx 室,就面色大變,喃喃自語[ 唔係呀,咁邪],一行人
> 進入樓下大堂時,
>
> 衝鋒車車長陳沙展就說[ 唔係呀,電梯停用,pcxxx又說自己是乘電梯上去], 管理員就回
> 答[ 住戶全部搬出後,已經截斷電力供應啦]
>
> 他們惟有拿電筒直跑上14 樓,到了14xx 室,發現門口被一條鐵鍊反鎖著,陳沙展就說
> [pcxxx 冇可能在入面呀]
>
> pcxxx就立即致電pcxxx 手提電話,屋內居然傳出電話聲響,眾人大吃一驚, 隨即下去衝
> 鋒車處拿工具破門入內,
>
> 入到去發現pcxxx昏倒地上,隨即將他救出送院, 因有警員要送院,結果驚動了高級幫辦
> 馬老大,
>
> 而pcxxx送院後好快清醒, 於是馬老大向他查詢經過,pcxxx就說[ 我來到5座後乘電梯上
> 樓, 到了14xx室就拍門, 屋內一名少女開門後,我就問是否有人叫救命]少女回答[ 冇呀,得
> 我同媽咪在家]於是我就入內了解,見到一名大約60 歲婆婆在屋內,
>
> 我就問婆婆[ 你有否聽見有人叫救命呀],跟住婆婆大叫並想向我衝過來,接著聽到個少
> 女大聲說[媽... 唔好呀]
>
> 跟住我就暈倒了,之後醒來就在醫院...... 馬老大於是向電台翻查報案人電話,隔了數
> 分鐘,
>
> 電台一名女警口震震回覆[個電話號碼已經停用, 之前用戶就係現場14xx室住戶], 因太
> 過靈異,老大惟有通知指揮官,
>
> 環頭指揮官了解案情後,就立即下令所有人不可再討論該案, 同時不可向任何人透露,
>
> 而老大就暗中去查該單位兩母女究竟是什麼人,終於查到該單位係有兩母女居住 ,
>
> 但在數年前個少女因比做警察男友拋棄而自殺身亡,而她媽媽因憶女成狂有了精神病 ,
>
> 數月前在家中跌倒失救死亡.....馬老大就覺得, 少女母親可能因為少女被她當警員男
> 朋友傷害, 就想出要對警員不利,好彩今次有少女大聲阻止,
>
> pcxxx才能逃過呢一 ?,馬老大擔心遲些該單位可能會再有怪事發生,為免有同袍會受傷
> 害,於是在早上連同莫沙展到14xx 室單位現場門口拜祭,馬老大一路燒衣一路說[冤有頭
> .. 債有主,請求別傷害我的同事呀].... 屋內突然傳出一把老婦聲音大叫一聲[好]
> 老大同莫沙展聽了後, 立即把衣紙棄下,頭也不回匆匆跑落樓下........
> 最後老婦果然守信用,怪事再冇發生,數月後5 座清拆,變回一塊平地....
> 現在pcxxx同pcxxx仍然留在警隊中........
> 其實警隊仲有唔小呢類無法解釋案件

回頂端
 個人資料 發送 E-mail  

文章標題 :
文章發表於 : 週五 8月 31, 2007 9:09 pm 
離線
高級會員
頭像

朋友轉寄給我,信不信由你,不過我睇完背脊有冷汗 (ag)

回頂端
 個人資料 發送 E-mail  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 2 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有在線會員 和 23 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯文章
不能 在這個版面刪除文章
不能 在這個版面附加檔案