飲飲食食行行山 • 檢視主題 - 新手法小心中招
Logo ㊣226行山隊討論區㊣®
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 1:24 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 2 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章標題 : 新手法小心中招
文章發表於 : 週一 2月 09, 2009 11:54 am 
離線
高級會員
頭像

Subject: 新手法小心中招
> 以下一篇轉自一位老友的電郵, 希望各位看後小心為上。

> 真人真事 ( 唔好幫人打電話 )
> 話說星期一晚上係廣州近廣州大酒店同個老友同埋佢個客食完飯,由於落大雨咁就諗住去酒店截車,因為有遮蓋,咁行到近酒店旁一條小路口,見到有個大約 40 歲香
> 港男人,係大雨下訓騎樓底,咁我地見佢著衫應該係香港人,咪行埋去睇下,原來暈左,拍醒佢,佢就住個間酒店,咁就叫酒店保安扶佢返酒店。原來佢先前避雨,有
> 條大陸仔行埋去,拎部 '6150' 出來話唔識用,不過又要緊急打電話,叫佢幫佢打,佢一掂部電話個大陸仔一按制,佢就訓低,比人槍哂 D 野!最後酒店報警,我地走
> 頭!問返 D 老廣州,呢隻電槍,三舊水就買到,有 9成似 6150!小心!小心!
>
> 各位,我 ... 都遇過類似情況 ...
> 兩個月前,我在荃灣大河道 ' 吉野家 ' 樓下等人,突然有條大陸仔走過來,拿部
> 'NOKIA6150' 出來,話唔識開著部電話,叫我幫佢,我覺得好有可疑,無理佢,仲同
> 佢講:「搵食行遠 D 啦!」跟住佢就行開了,我想 吊住佢尾睇佢有無問第二個,想知佢究竟想點樣騙人,點知條友一過完條馬路就影都唔見,好肯定係身有屎,而家
> 諗起都一額汗 ?
>
> PS: 記得提醒你身邊的人,叫佢地小心!

> ( 1 ) 各位請 小心問卷調查員
> 本人上星期五 ,行經朗豪坊 , 有一名美少女 ,向我說阻我一分鐘做問卷 , 當我幫她做完問卷, 她又說 print 回問卷比我就得 ,她誘我上了一部 XXX (name of
> insurance co. deleted) Van 仔,然後關上車門 ,那名少女和另一名少女, 一齊遊說我買存款儲蓄 , 後來其中一名少女更坐在我的身傍向我講解那份存款儲蓄 ,這使我
> 不能奪門而出 , 因她的身軀已阻塞了我的出路 ,我說了多次趕時間要走 , 她們都拖延 , 最後我說再阻我走 ,我就投訴 ,才能脫身 , 由一分鐘變了半個鐘, 後來一名
> 別保險公司的 agent 向我講這些少女是 XXX 的 agent 請回來 sell 人的 , 誘一個人上車就有 $30, 簽一張單就有 $100, 在朗豪坊附近就有三部 XXX Van 仔可以話
> 我蠢啦!
> 但好彩今天損失的不是什麼大 ~~
>
> ( 2 ) Care ful! 荃灣換零錢 被騙大家小心
> 今日下午 4:00 左右在四坡坊附近經過,被一名男人問有沒有兩元散子 ( 換兩個一
> 元) ? 我就換比佢,見他又炒褲袋準備拎錢給我的樣子,我就給了兩元給他,但他
> 又問我有沒有多兩元?我又再給他,後尾他說:明天還回給你,問我幾時得閒?我心想有點唔對路, 4 蚊算數比佢呃左,即轉頭走唔理佢啦 ......但後尾發現我側咩
> 後袋個拉鍊開了一半,心想一定是剛才那男人肯定有同檔,唸住引開我注意,偷我銀包 , 好彩我銀包放左好低,同我走得快,唔係損失就一定唔止4蚊!
> 打篇野可能會給大家說我蠢 咖啦!但我唔想再有人會被同樣給人行騙,所以打篇野出黎希望大家小心 D , 同話比你身邊住係荃灣既人知道啦!
>
> ( 3) 請大家小心您們的信用咭!
> 當您在商店時,需小心附近拿著手提電話的人,他們將您的信用咭影像拍下,上面有您的全稱、號碼、失效日期等資料,他們便能盜用您的信用咭。 因近日好多信用咭
> 公司稱,這一類盜取資料而導致客戶損失有急劇上升 ? 請大家特別小心,並通知您身邊的親朋好友。
>
> ( 4 ) 詐騙集團 ....... 新手法 ( 找替身 !!)
> 今天經過一棟大樓門口,門口有一提款機,有一個老阿伯,一直看著我走過他身邊,突然叫住我, 他說他不識字,拿一張提款卡要我幫他在大樓門口的提款機領錢,我
> 回答我無法幫你領,叫警衛伯伯幫你,結果,他就回答我說不用了,繼續找其他路人幫他領錢,顯然這是詐騙集團在找替身了。
> 朋友們要記住,提款機可是有攝影機耶,萬一他說我搶劫或是偷他的提款卡,甚至他的卡是偷來的,幫他領錢會在提款機留下影像,絕對會讓你百詞莫辯!
> 會怕 ! 是因為已有同事上當 ,目前仍官司纏身

回頂端
 個人資料 發送 E-mail  

文章標題 : Re: 新手法小心中招(二)
文章發表於 : 週三 2月 11, 2009 11:45 pm 
離線
普通會員
頭像

hi, 大劉

閱畢你寄來的文章,想起來,我也有類似的經歷。早前,曾與六位朋友於深圳機場乘巴士至深圳僑社附近下車,突然有班人蜂湧上前,我以為他們想取行李,及要求我們給小費。誰知有人趁亂時將我們的背包打開,我隨即大叫”搶東西”,其他人見狀,亦大叫。當時街上人來人往,但沒人理睬我們。那班扒手聽到我們大叫,便施然離開,當中有位朋友被偷去證件及錢包。當我們正盤算到那裡報失證件時,剛才的扒手再出現,他拋下證件便離開,因他們只拿了少許金錢,加上歸家心切,才沒有報警,當然不是太好,縱容了這班扒手。深圳的罪惡手法層出不窮,出入時真的要小心。

回頂端
 個人資料 發送 E-mail  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 2 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

線上會員

正在瀏覽此版面的會員: 沒有在線會員 和 4 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯文章
不能 在這個版面刪除文章
不能 在這個版面附加檔案